Wijziging BTW-reglementering voor electronische diensten aan particulieren

Een erg belangrijke mededeling voor iedereen die elektronische diensten online aanbiedt aan particulieren! Het gaat hier enkel over diensten, en niet het verkopen van goederen. Elektronische diensten zijn onder meer het bouwen van een website, het plaatsen en beheren van zoekertjes, het verschaffen van online verkeersinformatie, … Voor de verkoop van goederen via webshops verandert er niets!

 

Tot eind 2014 moet u op deze verkopen Belgische BTW toepassen.

 

Vanaf 1/1/2015 echter moet u op elektronische diensten verleend aan buitenlandse (=EU) particulieren buitenlandse BTW toepassen!

 

Het wordt dus erg belangrijk dat u uw klanten duidelijk identificeert, nagaat of ze beroepsmatig dan wel particulier uw diensten aankopen, en vanuit welk land ze die vraag aan u richten.

 

U hoeft echter niet in al die verschillende EU landen een eigen BTW nummer aan te vragen. Via een ‘enig loket’ kan u in België een bijzondere aangifte indienen, alsook de BTW in zijn geheel doorstorten aan de Belgische staat, die op haart beurt zal instaan voor de doorstorting aan de andere lidstaten.

 

Levert u diensten aan particulieren in andere EU landen? Neem dan zeker met ons contact op zodat wij samen met u kunnen afspreken hoe dit praktisch in uw boekhouding te verwerken.
Meer informatie kan u bij de federale overheid vinden.

 

Uit de rubriek BTW.