Wat maakt een ondernemer succesvol? (Slot) Hij heeft lef.

In deze blogreeks ‘wat maakt een ondernemer succesvol?’ zetten we de verschillende factoren op een rij die succesvolle ondernemers onderscheiden van de rest. We putten daarbij uit onze meer dan vijftien jaar ervaring als accountant, waarbij we al talrijke ondernemers mochten ontmoeten. De een al wat succesvoller dan de andere. In deze achtste en laatste blog richten we ons op de karaktereigenschappen van een succesvolle ondernemer.

 

Ik zal niet liegen… succesvolle ondernemers delen meestal enkele karaktertrekken met elkaar. De meeste ondernemers met succes hebben geen angst om het woord te nemen. Ze zijn extrovert en uiten hun gedachten en gevoelens zonder omwegen.

 

Dit combineren ze met een stevige portie durf. Risico’s schrikken hen niet af. Integendeel, sommigen vinden het fijn om in het water te springen vooraleer ze precies weten hoe diep het precies is.

 

Hoewel die karaktertrekken een troef zijn om het te maken als ondernemer, toch zijn ze volgens mij niet het belangrijkste. Ik heb ook timide ondernemers succes zien oogsten. Zij houden vooral het doel voor ogen en volgen een gerichte strategie, in combinatie met alle voorgaande tips:

 

  1. Ken uw markt

 

  1. Denk strategisch

 

  1. Durf delegeren

 

  1. Ken uw beperkingen

 

  1. Hou de financiën in de gaten.

 

  1. Herken ze en speel in op opportuniteiten.

 

  1. Ontwikkel uw marketingtalenten.