Digitale facturatie vereist vanaf 1/1/2026

Vanaf 1 januari 2026 wordt e-invoicing verplicht voor zakelijke transacties in Belgiƫ. Dit besluit is gebaseerd op een Europees voorstel om de btw-systemen te verbeteren en fraude te verminderen door digitalisering te bevorderen. Alle btw-plichtigen moeten vanaf 01.01.2026 elektronische facturen uitreiken die voldoen aan de PEPPOL-norm, een Europees protocol en netwerk voor veilige real-time factuuruitwisseling.

BelgiĆ« heeft dit voorstel aangenomen en alle b2b-transacties moeten vanaf 01.01.2026 elektronische facturen volgens de PEPPOL-standaard gebruiken. Dit betekent dat eenvoudig scannen en e-mailen van pdf-facturen niet langer voldoende is; in plaats daarvan moet gebruik worden gemaakt van een XML-factuur die aan de PEPPOL-norm voldoet, en dit zal meestal worden geĆÆntegreerd in boekhoudsoftware.

Als accountantskantoor begrijpen we het belang van een soepele overgang naar digitale facturatie en zijn we uitgerust om onze klanten te ondersteunen bij het voldoen aan deze wetswijziging. Onze systemen zijn voorbereid om deze nieuwe normen te ondersteunen, en we staan klaar om vragen en zorgen van onze klanten aan te pakken. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor begeleiding en advies bij het implementeren van gestructureerde elektronische facturatie in uw bedrijfsprocessen. Wij zijn hier om u te helpen bij een soepele overgang naar deze nieuwe digitale facturatievereisten.

Bron: “Mijn tips & advies, 13/10/2023″