Waarom besparen op telefoniekosten terwijl de bedrijfsleider op een dure bureaustoel zit?

Vreemd genoeg besteden vele bedrijfsleiders vele uren aan het zoeken naar de goedkoopste telefonieabonnementen, terwijl voor de eigen bureaustoel automatisch de duurste uit de catalogus wordt genomen. Om maar te zeggen: terwijl de need-to-have’s weinig geld mogen kosten, vliegen er heel wat centen buiten voor de nice-to-have’s.

 

Bij het analyseren van mogelijke besparingsposten binnen een onderneming, maken we graag een verschil tussen de noodzakelijke kosten (need-to-have) en de extraatjes (nice-to-have). Het comfort, zeg maar.

 

Vreemd genoeg stellen we vaak een grote discipline en een sterk kostenbewustzijn vast voor de need-to-have’s. Talrijke uren worden gespendeerd om toch maar de beste koop te hebben voor gsm-abonnementen, internettarieven, bankdiensten,…

 

Voor de nice-to-have’s geldt daarentegen heel wat minder discipline. Dan vormt het ineens geen probleem meer om een dure sportwagen op kosten van het bedrijf aan te kopen. Datzelfde geldt voor een exclusieve bureaustoel, dure etentjes of een extra breed computerscherm. Eigenlijk zijn dit pure comfortkosten.

 

Wanneer we spreken over slim besparen voor het bedrijf, dan vallen er hier nog heel wat centen te rapen. Zeker wanneer het minder goed gaat, is het belangrijk om deze kosten strikt in de hand te houden. Deze zaken hangen vaak samen met een bepaalde levensstandaard van de zaakvoerder. Het is absoluut geen schande om te versoberen in moeilijke tijden, zeker niet wanneer dit het bedrijf meer zuurstof geeft.

 

Hoe onbezonnen aankopen vermijden?

Behoed uzelf maximaal voor deze onnodige comfortkosten. Onze beslissingsboom is alvast een uitstekende manier om onbezonnen aankopen te vermijden.

 

Wilt u extra zekerheden inbouwen? Dat kan, er bestaan verschillende mogelijkheden. Vraag bijvoorbeeld uw bankier om geen overschrijvingen van meer dan X euro te voldoen zonder dat hij deze eerst met u kritisch bespreekt.

 

Een andere goede optie is het afschaffen van uw bedrijfskredietkaart. U staat versteld hoeveel bedrijfsgeld verloren gaat aan impulsaankopen.

 

Ook het invoeren van een goedkeuringsproces via een panel van werknemers of de boekhouder behoort tot de opties.