Hoe helpt de overheid uw bedrijf kosten besparen?

Op het eerste zicht lijkt dit een zinloze vraag. De overheid kost toch alleen maar geld? Denken we maar aan de opgelegde bureaucratie en papieren rompslomp, de mogelijke boetes, hoge interestvoeten,ā€¦ Toch biedt de overheid ook heel wat helpende handen om kosten te besparen, zeker als het wat minder gaat.

Ā 

Het grote probleem van de talrijke steunmaatregelen die de overheid in petto heeft, is de onwetendheid. Bovendien moet u aan tal van voorwaarden voldoen, zodat u niet meteen weet voor wat u in aanmerking komt.

 

Gelukkig biedt de overheid ook hulp om dit uit te zoeken. Contacteer de medewerkers van het Vlaams Agentschap Ondernemen. Zij kijken naar uw situatie en geven persoonlijk advies over mogelijke overheidssteun voor uw bedrijf. Zeker doen! De hulp is gratis, u kan er alleen maar bij winnen. Alle informatie vindt u op www.agentschapondernemen.be.

 

Staan er wegenwerken voor de deur die uw bedrijf of winkel moeilijk bereikbaar maken? Er bestaan verschillende steunmaatregelen. Daarnaast kennen nog tal van ondernemers onvoldoende de mogelijkheden van de ā€˜ondernemersportefeuilleā€™ en de mogelijke subsidies voor buitenlandse handel. Al wat u moet doen als eerste stap is het Googelen van deze steunmaatregelen.

 

Wat bij problemen?

Ook als uw bedrijf in de financiƫle problemen zit, reikt de overheid een helpende hand. U moet er wel om vragen. Zo staan alle ontvangkantoren van belastingen en sociale zekerheidsbijdragen open voor afbetalingsplannen en bemiddeling. Contacteer hen tijdig! Dit vraagt wel een open, transparante en eerlijke toelichting over uw financiƫle toestand. Alleen dan kunnen deze ambtenaren helpen.

Wanneer uw RSZ-bijdragen in een aflossingsplan opgenomen zijn, vermindert de overheid in vele gevallen de boetes. Als de schulden zijn aangezuiverd, behoort zelfs een terugbetaling van de boetes tot de mogelijkheden. Uiteraard moet u er dan wel om vragen. Al te vaak weten ondernemers dit niet.

 

Overheid als gratis kennisbron

Ook voor informatie kan u bij de overheid terecht. In plaats van dure consultants in te schakelen, biedt de overheid heel wat gratis knowhow aan. Ga langs bij het Vlaams Agentschap Ondernemen of contacteer de federale overheidsdienst Economie of Financiƫn. U staat versteld van wat zij voor u willen en kunnen doen.