Verzeker je tegen Belastingcontroles

We brengen het graag nog eens in herinnering. Voor zij die wel eens wakker liggen van de gedachte aan een belastingcontrole en de meerkost die dat kan meebrengen, bestaat er sinds enkele jaren een verzekering.

Let wel, de verzekering dekt niet de belastingen of boetes die voortvloeien uit de controle, maar wel alle erelonen van je accountant en advocaten (indien er geprocedeerd wordt).

Zelfs als er niet geprocedeerd wordt tegen de fiscus heeft een belastingcontrole altijd een (aanzienlijke) kost. Een controle duurt meestal zo’n 8 tot 12 uur (anderhalve dag), inclusief de voorbereiding en afhandeling. Dit wil zeggen dat je al snel zo’n 1.000 tot 1.500 euro aan erelonen betaalt aan je accountant of boekhouder.

Met een verzekering worden deze erelonen door de verzekeringsmaatschappij betaald. Dat scheelt al een slok op de borrel.

Is dit nu nuttig?

Persoonlijk ben ik er niet zo’n fan van… Klein voorbeeld: als kleine vennootschap betaal je 400 euro per jaar aan premie. Aangezien je weet dat de meeste vennootschappen maar om de 8 tot 12 jaar een controle krijgen, die je dan 1.500 euro erelonen kost, kom je tot de vaststelling dat je er zo niet ‘uit komt’.

Maar verzekeringen zijn niet gemaakt om ‘profijt’ op te leveren… ze zijn er om je gemoedsrust te geven. Als je vreest dat een belastingcontrole wel eens lang zou kunnen duren (omwille van complexiteit of problemen inzake bewijslast), kan zo’n verzekering ervoor zorgen dat je kostenplaatje niet stijgt bij een belastingcontrole.

Wanneer raden wij het wel aan:

  • Als je onderneming omwille van datamining een verhoogd risico op controle geeft (bijv. veel kredietnota’s, veel internationale transacties, …)
  • Als je structuren hebt opgezet waarvan je weet dat de fiscus die liever niet ziet, maar die voor de rechtbanken meestal wel geaccepteerd worden. In die gevallen weet je op voorhand dat een controleur niet akkoord zal gaan met je idee over een bepaald iets… Omwille van de verzekering kan je dan steeds naar de rechtbank zonder (veel) extra kosten. Soms helpt dat ook om de controleur wat toegeeflijker te maken.

Weliswaar een laatste verwittiging: er zijn ook kleine lettertjes. Zo zal de verzekeringsmaatschappij geen fiat geven om naar de rechtbank te gaan als de kans op slagen nihil is. Roekeloze rechtszaken worden niet gedekt… Als je echter goed naar je accountant luistert, zal je in die situatie niet verzeild geraken.

Meer info: zie https://www.liantis.be/nl/ik-ben-zelfstandige/verzekering/fiscale-controles