Hoelang moet ik mijn boekhouding bijhouden? Voortaan 10 jaar

De vraag komt jaarlijks terug… en zoals alles in de obscure wereld van de fiscaliteit is er geen duidelijk en eenvoudig antwoord. Recent veranderde er wel weer wat.

Willen we het kort door de bocht houden… dan kunnen we zeggen 10 jaar (na afsluitdatum, dus voor alle gemak zeggen we dan maar 11 jaar – zo loop je nooit fout). Dit bedroeg tot voor kort nog 7 jaar, maar werd recent uitgebreid. Even opletten dus!

Heb je echter investeringen gedaan in onroerende zaken (gebouwen gekocht of dergelijke), dan wordt het 15 jaar… en in sommige gevallen zelfs 25 jaar. Bij twijfel vraag je het dus toch maar best even na bij je boekhouder.

Wat moet je bijhouden?

Ook daar wel wat onduidelijkheid… de BTW heeft het steevast over “alle documenten waaruit de juistheid van de omzet kan afgeleid worden”. Dit zijn dus niet enkel de boekhoudkundige documenten (facturen, bankuittreksels, …), maar gaat ook over agenda’s, bestelbonnen, leverformulieren, CMR-afschriften, … Je zorgt dus maar best voor een groot archief.

Gelukkig mag het sinds kort ook allemaal digitaal… dat bespaart alvast het gesleur met archiefdozen. Het is niet voor niets dat ook wij grote fan zijn van digitale archivering en procesbeheer in elke onderneming!