Aftrek personenwagen? De fiscale tijdbom tikt…

De aftrek van de autokosten wijzigt aanzienlijk de komende jaren… op termijn verdwijnt de fiscale aftrek voor personenwagens met verbrandingsmotor (dus ook hybride modellen) volledig; enkel volledig elektrische wagens zijn dan nog aftrekbaar.

ECHTER, en we kunnen het belang hiervan niet genoeg benadrukken, alle wagens gekocht (of besteld) voor 1/7/2023 genieten volgens de huidige wetgeving nog levenslang van hun aftrek conform de huidige regels.

Laat ons even, misschien wat kort door de bocht, kort weergeven waar dit ons inziens op neerkomt:

  • heb je een vrij recente wagen met verbrandingsmotor
  • wil je daar nog enkele jaren mee bollen
  • en zie je er niet op tegen om bij een volgende aankoop een volledig elektrisch model te kiezen

–> dan hoef je niet noodzakelijk nu nog snelsnel een nieuwe auto te bestellen. Je huidige behoudt zijn huidig aftrekregime, en je volgende auto zal elektrisch zijn en zo dus ook nog aftrekbaar zijn na aankoop.

Echter,

  • is je huidige wagen al wat ouder
  • en/of ben je niet overtuigd dat je volgende model volledig elektrisch zal zijn
  • of je wil nog heeeeeel lang met een wagen met verbrandingsmotor rijden

–> dan loont het fiscaal de moeite om voor 30/6/2023 nog een nieuwe wagen met verbrandingsmotor te bestellen. Die behoudt dan zijn huidige aftrekpercentage levenslang (mits er geen wetswijzigingen volgen uiteraard).

Let op: de wagen moet besteld zijn voor 1/7/2023 door de koper van het voertuig. Wil je het voertuig dus leasen, zorg dan zeker dat de leasingmaatschappij de bestelbon tekent. Als je de wagen bestelt voor een vennootschap, meldt dit dan ook zeer duidelijk op de bestelbon.

Voor de volledigheid: aan de aftrekbaarheid van lichte vrachtwagens of bestelwagens verandert er niets.

Nog vragen, neem gerust contact op met je accountant!

Meer info