Circulaire over de ‘aanslag op geheime commissielonen’

De fiscus publiceerde recent een circulaire over de toepassing van de aanslag op de geheime commissielonen.

Wat? Even kort door de bocht gaand, is de aanslag op geheime commissielonen een belasting van 309% (jawel!) op bepaalde kosten die u niet kan bewijzen/verantwoorden. Beste voorbeeld is een uitbetaald loon aan de zaakvoerder, waarvoor geen inkomstenfiche werd opgesteld (de loonfiche) en die bij de zaakvoerder niet in zijn personenbelasting werd aangegeven.

Daarnaast is deze aanslag ook van toepassing op verdoken meerwinsten… zeg maar de zwarte ontvangsten.

Deze aanslag bestaat al een tijdje; in de praktijk komen wij hem in ons accountantskantoor niet vaak tegen. Voorlopig wordt deze aanslag immers vaak gebruikt als een stok achter de deur… ofwel teken je een minnelijk akkoord omtrent een belastingverhoging, ofwel taxeert de fiscus via de normale procedure aan 309%. Zoals zo vaak bij belastingcontroles: minnelijk akkoord over een kleiner bedrag of procederen tegen een veel hogere aanslag.

nieuwigheden : Belangrijkste wijziging die een jaar geleden ongeveer werd doorgevoerd, is dat nu ook niet aangegeven voordelen alle aard aanleiding kunnen geven tot het heffen van de aanslag (309%). Hiermee is de stok die de fiscus voorheen had uitgegroeid tot een heuse riot gun. Laat me via een voorbeeld dit wat illustreren. Stel dat u een GSM abonnement heeft op uw BVBA, en uiteraard belt u ook wel eens privé met dat toestel. Normaal is er dan een belastbaar voordeel; u moet privé personenbelasting betalen op uw belkosten. Wij ramen dit voordeel al wel eens op 300 euro per jaar. Voor dit voordeel moet er een inkomstenfiche worden opgemaakt. Indien u dit niet doet (er wordt wel eens gezegd “we wachten de controle wel af”)… dan riskeert u dat de fiscus op dat bedrag van 300 euro de aanslag toepast, en u betaalt dan opeens 1.000 euro voor de niet aangegeven voordeel.

Het enige positieve aan de circulaire is het paragraafje over de administratieve toleranties. Dit verzacht toch ietwat de pijn.

Bron: Fisconet (Circulaire nr. Ci.RH.421/605.074 (AOIF Nr. 71/2010) dd 01.12.2010)

One thought on “Circulaire over de ‘aanslag op geheime commissielonen’

Comments are closed.