Relatiegeschenken, een vergiftigd geschenk?

Relatiegeschenken, iedereen kent ze wel, maar weet u ook hoe de vork daadwerkelijk aan de steel zit? Wij helpen u graag op weg.

Relatiegeschenken zijn de zaken met een bepaalde waarde die voor een gebeurtenis of zelfs louter toevallig aan professionele relaties worden aangeboden. De meest voorkomende zaken zijn wijn, champagne, bloemen en pralines, maar er zijn nog een heleboel andere zaken die kunnen fungeren als relatiegeschenken.

De kosten met betrekking tot deze relatiegeschenken kunnen slechts voor 50 % aanvaard worden in de vennootschapsbelasting, deze moeten worden opgenomen onder zogenaamde verworpen uitgaven. Deze aftrekbeperking is altijd van toepassing wanneer het geschenk gegeven wordt aan een particulier.

In beroepsrelaties, de business-to-business relaties, waarbij de persoon waaraan het geschenk gegeven wordt een handelaar of een beoefenaar van een vrij beroep is, moet er rekening gehouden worden met volgende feiten:

  • Wordt er een fiche 281.50 opgesteld door uw dossierbeheerder?
    Zo ja, dan is het relatiegeschenk 100 % aftrekbaar en wordt het belast bij de genieter van het geschenk
  • Wordt er geen fiche 281.50 opgesteld door uw dossierbeheerder, dan moet er gekeken worden naar het bedrag van het geschenk:
    o    Minder dan 125,00 EUR:    dit volgt de algemene aftrekbeperking van 50 %
    o    Meer dan 125,00 EUR:        niet aftrekbaar

Indien er geen fiche wordt opgesteld, kan u als verstrekker van het geschenk worden belast volgens de aanslag van de geheime commissielonen. Dit is een totale belasting van 103 % op het geschonken relatiegeschenk.

Deze aanslag geheime commissielonen is ook van toepassing op de snoepreisjes die u cadeau geeft aan beroepsrelaties. Deze aanslag wordt vermeden wanneer er, ook hier een fiche wordt opgemaakt voor een voordeel alle aard aan de genieter. Hierdoor wordt het al minder een snoepreisje, want de genieter betaalt belastingen op de reis die hij van u cadeau kreeg.

Het geven van een relatiegeschenk, heeft hier en daar toch wat addertjes onder het gras. Wenst u hierover meer informatie, aarzel dan zeker niet om met ons contact op te nemen. Wij helpen u hier graag mee verder om uit te sluiten dat het voor de genieter een vergiftigd geschenk wordt.