Zaak overlaten? … Vroeg beginnen is half gewonnen

In het UNIZO-tijdschrift ZO Magazine staan deze week de bevindingen van hun einde loopbaan-enquête. De meest voorkomende problemen blijven het vinden van geschikte overnemers (een probleem dat op korte termijn alleen maar zal verergeren naarmate de babyboom-generatie massaal hun bedrijven verkopen); met daarnaast het bepalen van de juiste waarde en de financiering rondkrijgen.

Overdracht van een handelszaak wordt nog steeds te weinig op voorhand bekeken. Bij deze een oproep om 10 jaar voor geplande overdracht al eens te zien wat er moet gebeuren. Zo kan er rustig gewerkt worden aan het uittekenen van een optimale organisatiestructuur en kan ook de balans waar nodig geoptimaliseerd worden. Bespreek dit tijdig met uw financiële adviseurs. Reken er verder op de zoektocht naar een geschikte kandidaat gemakkelijk tot 3 jaar kan duren, weliswaar sterk afhankelijk van de onderneming en sector.

Ik geef nog enkele aanbevelingen

  1. Begin er tijdig aan
  2. Sprokkel zo veel mogelijk advies (bankier, notaris, advocaat, accountant, vrienden & familie, …)
  3. Schenken kan fiscaal vriendelijk (2% schenkingsrecht)
  4. Zoek mogelijkheden inzake samenwerking en associatie (geleidelijke overgang)
  5. Optimaliseer uw balans (maak de firma verkoopklaar)
  6. Weeg af of werken met tussenpersonen nuttig kan zijn
  7. Laat u professioneel bijstaan gedurende het proces, en zeker bij de slotfase (overdrachtscontracten)
  8. Doe aan vermogensplanning om uw eigen situatie grondig en correct te kunnen inschatten. Zo voorkom je ook problemen bij successie of onvrijwillige bevoordeling van kinderen (bij overdracht binnen de familie)