Wat moet een boekhouder kosten? Deel 2: de forfaitprijs

Laten we een stapje verder gaan en de uurprijs helemaal overboord gooien. Persoonlijk ben ik overtuigd van de meerwaarde van een forfaitprijs voor de recurrente activiteiten die een boekhouder of accountant uitvoert. Evenwel merk ik dat cliënten erg argwanend blijven.

 

Een forfait laat een betere prijsvergelijking toe dan de uurprijs (je moet niet gissen naar het aantal uren werk). Bovendien, binnen een forfait zijn ‘schokken’ gedurende het jaar voor rekening van je boekhouder. Je merkt de impact pas een jaar later. Zeker in perioden van groei kan je zo profijt doen, en financiert je boekhouder deels mee je groei.

 

Ten tweede, forfaitprijzen kunnen nooit de pan uitswingen zoals regieprijzen dat wel kunnen. De verschillende Di Rupo maatregelen zullen bij regie-facturatie duidelijk voelbaar zijn (cfr al dat meerwerk inzake voordelen alle aard, liquidatiebonus, …).

Ten derde, forfaitprijzen maken dat de cijferberoeper maximaal inzet om aan een zo laag mogelijke kost te produceren, hetgeen bij regieprijzen juist net tegenovergesteld dreigt te zijn. En elke kostenreductie dat de cijferberoeper zo kan realiseren, zal (al dan niet deels) terug vloeien naar zijn klanten (hetzij door concurrentiële tarieven, hetzij door betere service).