Wat maakt een ondernemer succesvol? (4) Hij kent zijn beperkingen.

In deze blogreeks ‘wat maakt een ondernemer succesvol?’ zetten we de verschillende factoren op een rij die succesvolle ondernemers onderscheiden van de rest. We putten daarbij uit onze meer dan vijftien jaar ervaring als accountant, waarbij we al talrijke ondernemers mochten ontmoeten. De een al wat succesvoller dan de andere. In deze vierde blog richten we ons op de succesvolle ondernemers die weten wat ze kunnen maar vooral ook hun beperkingen kennen.

 

Weten wat je niet kan… en daar dan in een grote boog omheen lopen, het is een kunst. De succesvolle ondernemer weet welke zaken hij beter uitbesteedt, en voor welke dingen hij best hulp inroept.

 

Ken uw eigen zwakke plakken én kies uw opportuniteiten

Het loont absoluut de moeite uw eigen zwakke plekken te kennen, en daarvoor ondersteuning te zoeken. Bovendien geldt in elke onderneming de opportuniteitstest. Als u zelf 100 euro per uur kan verdienen, loont het de moeite om een uur te werken en tegelijkertijd een administratief medewerker 40 euro per uur te betalen voor het papierwerk.

 

Heel veel ondernemerstaken zijn eenvoudig uit te besteden. Enkele voorbeelden: administratie (brieven/offertes/databanken/…), boekhouding, marketing, online aanwezigheid (website, social media, …), financieel management,….

 

Processen automatiseren en standaardiseren

Daarnaast valt het op dat succesvolle ondernemers tot het uiterste gaan om alle processen in hun bedrijf te automatiseren of te standaardiseren. Zo garanderen zij een snelle service. Werken met standaarden zorgt altijd en overal voor dezelfde hoge kwaliteit.