Regeling voordelen alle aard bedrijfswagens al aangepast

Het stond in de sterren geschreven, en vandaag lazen we het in de krant. Er werd zopas een wetsvoorstel ingediend om de waarde waarop het voordeel berekend wordt aan te passen om het misbruik van ‘onechte’ tweedehandswagens tegen te gaan.

In de aanvankelijke wetteksten werd verwezen naar factuurwaarde; waardoor 2e handswagens beter uit de berekening kwamen dan nieuwe wagens (zelfs als je die al meerdere jaren had). In de nieuwe regeling zal nu waarschijnlijk toch naar cataloguswaarde worden gekeken, met een jaarlijkse waardevermindering die forfaitair mag aangerekend worden.

Ik ben blij dat ons advies aan onze klanten om even te wachten met overhaast auto’s te verkopen hen een nutteloze belasting op inverkeersstelling heeft bespaard. Verder blijven wij dit advies voorlopig aanhouden tot ook de administratie haar richtlijnen uitvaardigt. Pas als de wet stabiel is en voldoende geweten is over hoe de fiscus zal controleren, kunnen we een gefundeerd advies terzake geven.

Laat me toe om toch ook even aan de klaagmuur te gaan staan, en de wetgever een veeg uit de pan te geven. Het is schandalig dat een maatregel die betrekking heeft op zoveel personen, op zo’n korte periode wordt geïmplementeerd. Zowel bedrijven als werknemers hebben totaal geen voeling met wat het effect hiervan zal zijn op hun budget, terwijl sociale secretariaten alle hens aan dek moeten roepen om ervoor te zorgen dat de eerste maandafsluiting correct kan verlopen. Een helse opdracht en bijna onbegonnen werk. Een inloopfase van enkele maanden was meer dan welkom geweest. Het had een betere wet opgeleverd en meer duidelijkheid!

 

One thought on “Regeling voordelen alle aard bedrijfswagens al aangepast

Comments are closed.