Mooie winsten en toch problemen om de rekeningen te betalen. Hoe kan dat nu?

Tal van bedrijven draaien mooie omzetten en een stevige jaarwinst. Toch ervaren ze betalingsproblemen. Wij geven de oorzaken en de oplossingen.

 

De situatie is herkenbaar voor veel bedrijfsleiders. De zaken gaan uitstekend. De exploitatierekening vertoont een mooie winst. De boekhouder meldt u tijdens het jaar dat er dankzij de behaalde winsten belastingen moeten betaald worden. Leveranciers feliciteren u met de mooie cijfers die u onlangs publiceerde via de balanscentrale. Allemaal geweldig nieuws, maar toch zit u met ernstige betalingsproblemen. Hoe kan dit nu?

 

  1. Klanten tijdig laten betalen en voorraden optimaliseren

Winst is een gegeven uit de boekhouding. Dit moet nog steeds vertaald worden naar cash op de rekening. En daar loopt het vaak fout. Zo blijven er onbewust grote sommen achter op het werkkapitaal. Dit werkkapitaal bevat onder andere uw voorraden en openstaande facturen. Het is dan ook uiterst belangrijk om uw klanten tijdig te doen betalen en de voorraden te optimaliseren.

 

  1. Financier investeringen op lange termijn

Een tweede grote fout sluimert in de financiering van uw vennootschap. Een belangrijke vuistregel is dat u investeringen en langlopende activa best financiert op lange termijn.

 

Een voorbeeld ter illustratie: een startende onderneming heeft 20.000 euro startkapitaal. De zaakvoerder koopt een lichte vrachtwagen en beslist om deze cash te betalen. Enkele weken later vertoont de zichtrekening rode cijfers en duiken er betalingsproblemen met de eigen leveranciers op. De banken willen graag helpen met een kaskrediet, maar dan wel aan een hoge rente.

 

Hoe kon het beter? Financier de lichte vragen met een goedkoper investeringskrediet of een leasingcontract. De kosten komen dan gespreid binnen, terwijl u voldoende centen op uw bankrekening overhoudt om de dagelijkse werking te financieren.