Liquidatiebonus van 10% naar 25%

Het ziet er naar uit dat weldra de liquidatiebonus, dit is de belasting die men betaalt bij het stopzetten van een vennootschap, zal stijgen van 10% naar 25%. Aangezien de maatregel slechts in oktober 2014 van start zal gaan, is het erg zinvol voor bedrijven die op het punt staan te stoppen, hun stopzetting nu reeds aan te vatten zodat zij nog een groot deel (of alles) kunnen uitkeren aan hun aandeelhouders aan het huidige tarief van 10%.

Het blijft momenteel wat wachten op de definitieve wetteksten om de juiste impact van deze maatregel te kunnen inschatten; temeer daar er sprake zou zijn van een mogelijkheid om bepaalde bestaande reserves te incorporeren in kapitaal om ook nog na oktober 2014 van het lagere tarief van 10% te kunnen genieten. We volgen dit uiteraard verder op.

Intussentijd raden wij onze klanten aan om hun toekomstperspectieven even te bekijken; en indien ze van plan zijn om over enkele jaren te stoppen, ons nu reeds te contacteren om na te gaan of een vervroegde stopzetting hun pensioenkapitaal positief kan beïnvloeden.

Tot slot merken we op dat er waarschijnlijk een specifieke antirechtsmisbruikregeling zal worden opgenomen die moet verhinderen dat bedrijven liquideren, waarbij de aandeelhouders nadien een nieuw bedrijf opstarten. Ook hier is het nog onduidelijk hoe dit in wetteksten zal gegoten worden.

Op een andere positieve melden we ook dat nieuwe inbrengen van kapitaal weldra recht zullen geven op een lagere roerende voorheffing op dividenden. Deze roerende voorheffing bedroeg vroeger 25% of 15%; maar werd recent verhoogd naar 25% voor iedereen (het vroegere gunsttarief van 15% werd afgeschaft). Een  nieuwe regel zou aan nieuwe inbrengen in geld in een vennootschap opnieuw een lagere roerende voorheffing toekennen bij  het uitkeren van een dividend.

Concreet raden we momenteel aan om met inbrengen in geld even te wachten tot er duidelijkheid is over deze nieuwe gunstmaatregel.

3 thoughts on “Liquidatiebonus van 10% naar 25%

 1. Beste Dries,
  Voor zover ik correct ben geïnformeerd zou de verhoging ingaan per 1 okt 2014 ipv nog dit jaar.
  Mvg ,
  Steven Van Moere

  Verstuurd via iPhone

  Op 10-apr.-2013 om 05:36 heeft “Death & taxes, de enige zekerheden in het leven.” het volgende geschreven:

  >
  >

  • Inderdaad; momenteel is er sprake van ingang per 1/10/2014. Sorry voor de vergissing; het artikeltje werd inmiddels aangepast en bedankt voor de feedback!

Comments are closed.