Gewijzigde liquidatiebonus: stand van zaken

We hebben hier reeds bericht dat vanaf oktober 2014 de liquidatiebonus verhoogd zal worden van 10% naar 25%.

Als ‘compenserende‘ maatregel zou men tegelijk de mogelijkheid willen geven aan bedrijven om hun bestaande reserves te incorporeren in kapitaal. Na die incorporatie zouden deze reserves de notie van fiscaal werkelijk gestort kapitaal krijgen, zodat ze bij een latere vereffening (of kapitaalsvermindering) zonder enige verdere belasting kunnen terugbetaald worden aan de aandeelhouders.

De kostprijs voor deze (fiscaal geïnspireerde) incorporatie van reserves in kapitaal is een te betalen roerende voorheffing van 10%.

Er zal dus de mogelijkheid worden geboden om bestaande reserves, mits betaling van 10% belastingen, in het kapitaal in te lijven zodat hierover later geen enkele andere belasting meer moet betaald worden. Een soort ‘voorafbetaalde eindbelasting’ eigenlijk.

Er zijn wel enkele randvoorwaarden. Zo mag men gedurende een aantal jaren geen kapitaalsvermindering doorvoeren (momenteel zou dit 5 jaar zijn, maar er is nog discussie daarover).

Ook is het nog onduidelijk welke reserves men zal mogen incorporeren. Zullen dit enkel de belaste reserves zijn, of zullen ook onbelaste (vrijgestelde) reserves mogen geïncorporeerd worden (uiteraard in dat geval waarschijnlijk enkel na betaling van ook de vennootschapsbelasting hierop). Ook is het nog onduidelijk of ook de winsten van 2012, 2013 en deel van 2014 nog zullen mogen mee geïncorporeerd worden.

Tips aan onze klanten:

– heeft u een vennootschap en denkt u eraan om binnen een termijn van 5 jaar te stoppen, al dan niet via vereffening? Neem dan zeker contact op. Het zou kunnen dat u er beter aan doet uw vennootschap nu reeds te vereffenen, en de laatste jaren uw zelfstandige activiteit onder de vorm van een éénmanszaak verder uit te baten.

– patrimoniumvennootschap moeten dit ook aandachtig opvolgen. Indien alle reserves in kapitaal mogen geïncorporeerd worden, is het misschien nuttig om een herwaardering te boeken op uw vastgoed, dit te laten belasten en daarna deze meerwaarde te laten ‘vastklikken’ aan de 10%. Hier spelen de wetten van de grote getallen. 15% belastingbesparing op een riante villa schilt allicht een slok op de borrel.

– omdat het onzeker is of ook belastingvrije reserves mogen geïncorporeerd worden, kan het raadzaam zijn om bepaalde vrijgestelde reserves per 31/12/2012 alsnog te laten belasten; om ze zo mee te kunnen incorporeren in 2014. We hopen dat er snel duidelijkheid komt over de regeling, want indien de wetgever zou beslissen dat enkel reserves per 31/12/2011 in aanmerking komen, is dit een maat voor niets!