Even opfrissen: 309%

Deze heeft wellicht vorig jaar de meeste krantenkoppen gehaald. Een fiscaal voordeel dat niet in de personenbelasting werd aangegeven, wordt fiscaal afgestraft met een boete van 309%!

Het probleem was dat niet iedereen op dezelfde lijn zat om uit te maken wat een voordeel uitmaakt… een bedrijfsuitstap naar een leverancier in Oostenrijk, waarbij de bedrijfsleider een dagje blijft plakken voor plezier. Helemaal te verwerpen, deels, …?

Veel onduidelijkheid over de waardering van het voordeel en de blijkbaar stugge keurslijf dat de controleurs kregen aangemeten van hogerhand, maakte dit een erg gevaarlijke situatie.

Ondertussen ligt ook een nieuw wetsvoorstel voor, dat maakt dat dergelijke voordelen nog aangegeven kunnen worden bij de genieter op moment van controle. Maar, op dat moment zal ook de uitgave óók niet-aftrekbaar zijn in de vennootschap… je betaalt dus een dubbele belasting op het niet aangegeven voordeel. Het valt af te wachten of dit een verbetering t.o.v. de 309%.

Dus, meer dan ooit tevoren, geen privé uitgaven in de vennootschap! Zet GSM abonnementen van de kinderen terug privé, geen stadskledij meer in de kosten, opletten met feestjes en reisjes, … Zorg dat je voor alle gemaakte kosten bewijs kan voorleggen van het beroepsmatig karakter. En meer dan eens herhalen wij, de belastingcontroleurs worden betaald om je niet te geloven, dus zorg voor tastbare bewijzen, en geen ‘verhaaltjes’. In de fiscaliteit is getuigenbewijs niet toegelaten!