een gratis iPad zeker geen geschenk!

De Standaard publiceerde recent een artikel waarin werd gesteld dat gratis door de werkgever ter beschikking gesteld IT materiaal zeker niet ‘gratis’ is voor de gebruiker.

Zowel fiscus als RSZ vinden in al deze nieuwe toemaatjes reden om een graantje mee te pikken. Het gratis verstrekken van PC’s, gratis internetabonnement, iPad’s of GSM’s vormt immers een belastbaar voordeel alle aard. En het probleem is dat dat voordeel nogal vrij hoog geraamd wordt. In het artikel van de Standaard wordt netjes de berekening gemaakt: al die gratis verkregen items worden uiteindelijk omwille van de belastingen die u erop betaalt tamelijk duur. En terecht wordt de vraag gesteld of het nog wel opportuun is om dat allemaal gratis ter beschikking te stellen.

We smijtenĀ  het maar in de groep: vaak is een terugbetaling van kosten eigen aan de werkgever fiscaal vriendelijker! Zo koopt u beter telefoon, abonnement, Tablet, enz.Ā  privĆ© aan, waarna u maandelijks uw bedrijf een percentage van de totale werkingskost laat terugbetalen. Dit percentage vertegenwoordigd het beroepsmatig deel; en uiteraard, hoe hoger het beroepsmatig gebruik, hoe meer u forfaitair mag terugbetalen. De BTW is dan weliswaar niet meer aftrekbaar, maar in vele gevallen blijft het toch nog de moeite (of meer de moeite dan alles via de zaak te kopen en dan te maken te krijgen met hoog belaste forfaitaire voordelen).

Een probleem met deze techniek: de eeuwige discussie met de controleur dat de terugbetaling van kosten eigen aan de werkgever verantwoord is. Hoe meer u kan aantonen wat u juist allemaal als kost terugbetaald krijgt, en hoe die bedragen zijn samengesteld en verantwoord, des te makkelijker zal u door een controle komen.

 

Het is vooral jammer te moeten vaststellen dat voor vrij rudimentaire zaken zoals het ter beschikking stellen van IT, de belastingplichtige zich in bochten moet dwingen om er een eerlijk taxatie-gevoel aan over te houden. Ik ken menig zelfstandige die blijkbaar vergroeit zijn met hun GSM… je kan er geen 10 minuten mee spreken of dat ding pingelt wel ‘ns. Voor dergelijk hoog beroepsmatig gebruik, is het onaanvaardbaar dat er een privĆ©gebruik wordt weerhouden.

Vertegenwoordigers op de baan die een Tablet meekrijgen om bedrijfspresentaties te geven, kampen met hetzelfde probleem.

Het fiscaal vrijstellen van al deze IT-toestellen zou bovendien een geweldige incentive zijn om de technologiekloof te bestrijden. De overheid heeft altijd de mond vol dat ze van BelgiĆ« een IT-paradijs wil maken, omdat dit leuke, goedbetaalde jobs creĆ«ert. Het wordt erg moeilijk om BelgiĆ« sexy te maken voor IT bedrijvenĀ  als we zo kinderachtig onze IT-toestellen gaan doodbelasten.

 

Heel deze polemiek gaat trouwens verder dan het belasten van IT materiaal… we merken in de praktijk dat controleurs tegenwoordig overal belastbare voordelen beginnen te zien. Typisch in het rijtje, de oude GSM die na 2 jaar vervangen wordt. Vaak neemt iemand die kosteloos over… en dan beginnen de discussies. Abnormaal welke bedragen controleurs al wel eens op die oude spullen willen kleven, terwijl de waarheid is dat die dingen volledig waardeloos zijn. Probeer ze te verkopen op eBay en je moet nog geld toesteken voor ‘post & package’. Maar o wee als zoonlief toch nog een jaartje belt met het ding… dan betaal je je blauw aan het verkregen ‘voordeel’.

Hoog tijd dat de fiscus zich gaat bezighouden met controles gericht op fraude en zwartwerk; en al dat ‘gemeuzzel’ in de marge laat voor wat het is… frustrerend en tijdrovend mensen het leven zuur maken.

Op naar een eerlijkere fiscaliteit!