De beruchte rekening-courant… (slot)

Er zijn dus niets dan nadelen verbonden aan een debet rekening-courant. Hoe kunt u dit nu vermijden? Vooreerst, vermijd dat de vennootschap u zomaar geld uitleent. Doe dus niet zomaar overschrijvingen van de vennootschap naar uzelf.

 

Indien een klant om één of andere reden zijn factuur aan u als zaakvoerder of vennoot privé zou betalen (foutieve rekening, cashtransactie, …), stort dan het ontvangen bedrag onmiddellijk door op de rekening van de vennootschap.

 

En tot slot, neem enkel netto gelden op uit uw vennootschap. Zorg dat voor elke geldopname de belastingen voldaan zijn (hetzij bedrijfsvoorheffing, hetzij roerende voorheffing in geval van een dividend).

 

In de praktijk zien wij dat het ontstaan van een debet rekening-courant vaak het gevolg is van een ongezond uitgaveniveau. Met andere woorden, er wordt meer uitgegeven dan dat er netto verdiend wordt. In de vennootschap komt 100 euro binnen, en voor men het goed en wel weet, is die als privépersoon al uitgegeven. U schrijft gewoon de 100 euro van de vennootschap over naar uw privérekening om uw uitgaven te dekken en vergeet dat u van die 100 euro, die de vennootschap ontvangt, slechts 40 euro kan uitgeven (na inhouding van sociale zekerheidsbijdragen en personenbelasting).

 

We kunnen het dus niet genoeg herhalen: als u een euro verdient, kan u ook maar een euro uitgeven. Indien u werkt via een vennootschap, is er maar één gouden tip: betaal eerst uw belastingen (bedrijfsvoorheffing in geval van loon, roerende voorheffing ingeval van dividenden), en neem dan pas het netto geld op! Alle andere manieren leiden naar een debet rekening-courant!