De beruchte rekening-courant… (deel 2)

In deze blog licht ik alle nadelen van de rekening-courant toe en begrijpt u meteen wat hem zo berucht maakt…

Het belangrijkste nadeel is dat de wetgever niet zomaar toelaat dat u geld ontleent uit uw vennootschap. Als uw vennootschap u geld leent, moet  u hierover intresten betalen aan uw vennootschap. De vennootschap en uzelf zijn immers vreemden voor elkaar (de vennootschap heeft een individuele rechtspersoonlijkheid). Als ze u gratis geld leent, is dit voor u een voordeel alle aard. Indien u dus intrestvrij geld mag lenen van uw vennootschap, zal u belast worden op een voordeel alle aard. Deze fictief belaste rente wordt forfaitair vastgesteld en ligt vrij hoog (de afgelopen jaren tussen 8 en 12%)

 

Maar er zijn nog nadelen!

 

Als u zomaar geld uit uw vennootschap haalt, is dit een lening. Dit zijn dus geen inkomsten voor u. Op loon of dividenden betaalt u immers eerst inkomstenbelasting. Als u zomaar geld opneemt, betaalt u aanvankelijk geen inkomstenbelasting op de opgenomen gelden. Het gaat hier over bruto gelden… gelden die de vennootschap toebehoren en waarover u eerst nog één of andere vorm van inkomstenbelasting zal moeten betalen wil u deze gelden voor uzelf houden.

 

Zolang u deze belastingen niet betaalt, blijven het bruto gelden. Weet dus dat als u ooit deze rekening-courant wilt aflossen met geld dat u verdient via uw vennootschap, u ongeveer 2x zoveel zal moeten verdienen in de vennootschap om de rekening-courant ‘dicht te leggen’. Stel dat u een debet rekening-courant heeft van 10.000 euro, dan zal u 20.000 euro moeten verdienen om deze terug te betalen. U betaalt immers +/- 50% belastingen (om van sociale zekerheidsbijdragen nog maar te zwijgen).

 

Een ander nadeel is het mogelijk overtreden van de vennootschapswetgeving. Een zaakvoerder of vennoot mag immers geen misbruik maken van vennootschapsgoederen. Opnieuw, de vennootschap is voor u een derde/vreemde. Dit wil zeggen dat de vennootschap u geen voordelen mag geven die ze aan een andere vreemde evenmin zou geven. Het spreekt voor zich dat in geval van geldopnames via rekening-courant u deze vaak enkel maar doet omdat de vennootschap, wat u betreft, “van uzelf is”. Deze redenering is dus fout! Stel u voor dat morgen een particulier bij u langs komt met de vraag hem even wat gratis geld te lenen zonder dat hij enige garantie geeft over terugbetaling. Dat zou u uiteraard nooit toelaten!

 

Het gratis geld uitlenen zonder garantie of duidelijk contract kan door een rechter aanzien worden als misbruik van vennootschapsgoederen. De zaakvoerder/vennoot doet uitgaven vanuit de vennootschap die niet in het voordeel van de vennootschap zijn, maar enkel in zijn persoonlijk voordeel. Op het misdrijf van misbruik van vennootschapsgoederen staan (zware) straffen.

 

Nog een nadeel: het aanhouden van een debet rekening-courant wordt in alle financiële kringen erg negatief bekeken. Bij kredietbeoordelingen worden debet rekening-couranten onvermijdelijk afgetrokken van het eigen vermogen van de vennootschap, waardoor de solvabiliteit drastisch achteruit gaat en waardoor u moeilijker krediet zal krijgen (zowel van banken als leveranciers).

 

Nadelig is ook dat u niet op sympathie zal kunnen rekenen moest uw vennootschap in slechte papieren belanden. Op uw balans drukt u immers zelf uit dat de oorzaak te wijten is aan het zomaar uitlenen van gelden aan de zaakvoerder of vennoot. Op zich is de vennootschap vaak zelfs helemaal niet in problemen… ze hoeft enkel maar wat moeite te doen om haar rekening-courant tegenover de zaakvoerder of vennoot in te vorderen en dan is het probleem opgelost.

 

Waarom zou een derde de vennootschap helpen indien haar slechte financiële situatie te wijten is aan het ongecontroleerd uitlenen van haar gelden aan iemand anders?

 

Een laatste nadeel: de rechtbank zal evenmin sympathie vertonen in geval van faling van de vennootschap of het aanvragen van een WCO (Wet Continuïteit Ondernemingen). En uiteindelijk zal een curator bij faling al het mogelijke doen om de rekening-courant te innen.