Crisispremie bij ontslag arbeiders

Voortaan riskeert u als bedrijf een bijkomende ‘boete’ te moeten betalen bij het ontslaan van arbeiders. De regering wil met de invoering van een crisispremie de arbeider een bijkomende premie bezorgen, waarvan de werkgever een derde zal moeten betalen.

Uiteraard onaanvaardbaar volgens UNIZO (daarin gevolgd door het VBO). Weerom een reden om actief het UNIZO lidmaatschap te verlengen; toch iemand die zich bij al deze onzin de nodige vragen stelt en op tafel durft slaan!

Tijdens een economische crisis zou men juist alles in het werk moeten stellen om aanwervingen te promoten, in plaats van afdankingen te ontmoedigen. KMO bedrijven die afdanken doen dat echt niet voor hun plezier… KMO’s hebben niet de luxe hun HR-verantwoordelijke een briefje te laten schrijven aan de arbeider. Neen, zij moeten hem in de ogen kijken als ze hem de deur moeten wijzen. Ik kan het u verzekeren, dat ik geen pretje. Maar de economische realiteit laat soms geen andere keuze.

Naast de crisispremie is er nog zo’n dooddoener; de ‘outplacementvergoeding’ bij het ontslaan van werknemers die ouder dan 45 jaar zijn. Ik geef voortaan mijn cliënten de raad goed na te denken alvorens een oudere werknemer in dienst te nemen. Soms ligt de geest van de wet in sterk contrast met de uitwerking die de wet heeft!

Het is tijd om meer pragmatische wetten te maken ipv het ideologische na te streven. Men vergeet vandaag te vaak dat de verlaging van de successierechten en roerende voorheffing meer belastingen heeft opgeleverd, niet minder! Een verlaging van lasten en administratieve rompslomp die komt kijken bij personeel aanwerven zal leiden naar meer tewerkstelling.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=VB2JMQRU

http://www.unizo.be/viewobj.jsp?id=429371

of via ADMB 

One thought on “Crisispremie bij ontslag arbeiders

Comments are closed.