Show me the money – Vaste activa omzetten in geld

Na ons bericht over leveranciers en de fiscus wordt het nu een beetje meer exotisch… we gaan immers proberen vaste activa (investeringsgoederen) om te zetten in geld, zonder evenwel die vaste activa van de hand te doen. Dit kan via een sale-and-lease back (of een sale-and-rent back).

 

U verkoopt de investeringsgoederen aan een leasingmaatschappij, die ze u nadien terug verhuurt. Het is een snelle en makkelijke manier om snel geld op de rekening te krijgen, en wordt dan ook veelal gebruikt in herstructureringsoperaties.

 

Het kan bovendien helpen om bepaalde ratioā€™s (waar de bank dan weer veel belang aan hecht) in uw voordeel te beĆÆnvloeden. Uw balanstotaal zal immers verkleinen (de investeringsgoederen worden immers verkocht en verdwijnen uit uw balans). Indien het om een rent-back gaat zal de plaatsvervangende huur enkel in uw resultatenrekening een spoor nalaten, en niet meer op uw balans. Zo behaalt u een betere solvabiliteitsratio.

 

Alhoewel deze techniek zeker zijn nut heeft, is een goede analyse aan te raden. Er moet gelet worden dat na de operatie de onderneming niet te veel betaald om de goederen terug te huren. Uiteraard moet er ook een goedkope aankoopoptie voorzien worden op het einde van de rit. Tot slot ook opletten met onroerende goederen… bij een verkoop zijn immers registratierechten verschuldigd; alhoewel ook daar structuren bestaan om dat te vermijden.

 

Vergeet tot slot ook niet alle fiscale gevolgen nauwkeurig te onderzoeken. Bij de verkoop zal immers een meerwaarde gerealiseerd worden!

 

Waarborgen vervangen door bankwaarborgen

Onder de noemer ā€˜financiĆ«le vaste activaā€™ staan vaak waarborgen die werden verleend (vb. Ā huurwaarborgen, waarborgen t.o.v. sociale secretariaten, ā€¦). Dergelijke waarborgen kunnen vaak voor een minieme kost worden vervangen door een bankwaarborg.

 

Kleinere waarborgen kunnen vaak, mits wat onderhandelen met de tegenpartij, vrij gegeven worden (zeker als de commerciƫle relatie reeds lang loopt en er nooit problemen zijn geweest).

Later deze week volgt de laatste post in deze reeks.