Samenwerken met vennoten: Enkele tips

‘De toekomst is aan de associaties’, wordt weleens gezegd. Maar samenwerken met vennoten vergt toch andere competenties dan werken met personeel. Over personeel ben je immers ‘baas’; extra vennoten in uw bedrijf staan op gelijke voet. Overeenkomen is dus de boodschap.

 

De ervaring leert mij dat samenwerken met verschillende vennoten best een meerwaarde kan opleveren, maar anderzijds is een goede onderlinge communicatie uiterst belangrijk. We zien vaak dat alles goed verloopt zolang financieel alles op rolletjes loopt… eens de cijfers wat tegenslagen komen vaak de ‘kleine kantjes’ boven, de frustraties over ongelijke input aan werk, ongelijke verloning of de perceptie daarvan.

 

De oplossing: blijven praten. Zorg dat er voldoende formele en informele overlegmomenten zijn.

En afspraken maken! Hoe meer zekerheid en duidelijkheid er is in het begin van de samenwerking, hoe beter je later de opstootjes de baas kan. In die zin is een samenwerking aangaan best te vergelijken met een huwelijk… in de goede dagen maak je de afspraken voor wat er moet gebeuren als het slecht gaat (denk aan een huwelijkscontract).

 

Nogal wat associaties werken daarom met een ‘aandeelhoudersovereenkomst’ (ook wel ‘huishoudelijk reglement’ genoemd – of in het Engels een ‘partnership charter’). In zo’n document worden afspraken schriftelijk genoteerd, zodat er te allen tijde (al dan niet met externe begeleiding) naar kan teruggegrepen worden als het wat minder gaat.

 

In het boek “The partnership Charter: how to start out right with your new business partnership (or fix the one you ‘re in)” gaat David Cage dieper in op deze overeenkomsten. Er staan een hele hoop punten in waar mensen die willen samenwerken toch best even aandacht aan geven. Een samenvatting van dit boek vindt u op volgende link: Partnership Charter

 

Veel succes, en weet dat je ook steeds bij ons voor bijkomend advies hierover terecht kan!