Investeringsaftrek… investeringsreserve… en/of notionele intrestaftrek?

Handig om weten: de regering heeft voor de jaren 2014 en 2015 de gewone investeringsaftrek terug geactiveerd. Zo zullen kleine ondernemingen de mogelijkheid hebben om (bijkomend) 4% van het door hen geïnvesteerde bedrag in mindering te brengen van hun fiscale winst.

Er zijn echter wel wat voorwaarden! Zo mag de investeringsaftrek niet gecombineerd worden met de aftrek voor risicokapitaal (de ‘notionele intrestaftrek’). Deze laatste aftrek wordt berekend op het eigen vermogen van de onderneming en bedraagt voor het jaar 2014 3,13%. Concreet wil dat zeggen dat een afweging moet worden gemaakt tussen het inroepen van de investeringsaftrek of het toepassen van de notionele intrestaftrek.

De andere voorwaarden zijn meer voor de hand liggend. Zo moet het gaan om beroepsmatige investeringen (investeringen aangaande de ‘core-business’ van het bedrijf) en niet om tweedehandsgoederen.

Los van de investeringsaftrek bestaat voor kleine ondernemingen ook nog steeds de vrijgestelde investeringsreserve. Zo kan een kleine onderneming 50% van haar belastbaar resultaat vrijstellen (met een maximum van 18.750 euro per jaar) mits ze die reserve binnen 3 jaar gebruikt om investeringen door te voeren.

Dit laatste oogt zeer aantrekkelijk, maar is het vaak niet omwille van de eraan verbonden voorwaarden. Zo gaat het maar om een ‘tijdelijke’ vrijstelling, wat wil zeggen dat er ooit (vroeger of later maar uiterlijk op moment van vereffening van de vennootschap) belasting over moet betaald worden. Het gaat dus niet om een ‘vrijstelling’, maar eerder om een ‘uitstel van belasting’.

Daarnaast verliest men ook gedurende 3 jaar het recht om de notionele intrestaftrek te benutten. Als je weet dat deze notionele intrestaftrek wel een definitief verworven belastingvrijstelling betreft, is het ons inziens niet zo slim om te genieten van een belastinguitstel als je daarmee 3 jaar definitieve vrijstelling aan je voorbij laat gaan.

Wij denken dat deze investeringsreserve enkel nuttig is voor bedrijven die cashflowmatig niet veel overschot hebben en toch zwaar willen of moeten investeren. Zij hebben nu meer reserve om te investeren doordat ze hun belastingschuld naar de toekomst schuiven.

Misschien een voordeel is dat de investeringsreserve wel samen kan met de investeringsaftrek!

Je merkt dat de keuze tussen investeringsaftrek en investeringsreserve versus notionele intrestaftrek een moeilijke evenwichtsoefening is. Laat je dan ook begeleiden door je accountant en bespreek tijdig investeringsprojecten!