De anticipatieve heffing…10% minder belasting – wanneer wel en wanneer beter niet?

Dividenduitkering blijft een fiscaal interessante manier om geld uit uw vennootschap te halen. Een hoger loon betekent om en bij de 65% (para)fiscale druk (sociale bijdragen & personenbelasting). Bij het uitkeren van een dividend is er slechts een belastingdruk van om en bij 50% (34% vennootschapsbelasting gevolgd door 25% roerende voorheffing op het saldo).

 

Vanaf het boekjaar 2014 kunnen we het tarief van de roerende voorheffing laten dalen van 25% naar 15%… een aardige besparing, maar er zijn wel addertjes.

 

  1. Een anticipatieve heffing van 10%, gevolgd door een wachttijd van 5 jaar

De wetgever verplicht immers om die 15% in 2 stukjes te betalen. Je betaalt onmiddellijk een ‘anticipatieve’ heffing van 10%; daarna moet je verplicht 5 jaar wachten. Bij de latere uitkering (na 5 jaar) betaal je nogmaals 5%; keer je het geld sneller uit, dan is er een aanvullende taxatie van 15%.

 

  1. Enkel mogelijk over de winst van het boekjaar

De lagere roerende voorheffing is enkel mogelijk voor winsten vanaf het boekjaar 2014. Bovendien moet er elk jaar beslist worden over de winst van dat jaar; eens gekozen kan je later niet op de die keuze terugkomen.

 

  1. Bij latere liquidatie geen extra roerende voorheffing

Over het gedeelte van je winsten waarover je de anticipatieve heffing betaalde, is er bij een latere liquidatie van de vennootschap geen extra roerende voorheffing meer verschuldigd. In die zin is het dus opnieuw mogelijk om een vennootschap te vereffenen aan 10% liquidatiebonus. Bij een vereffening is bovendien de 5 jarige wachtperiode niet van toepassing.

 

Is de anticipatieve heffing zinvol?

Vanaf dit jaar zullen ondernemers met een winstgevende vennootschap jaarlijks moeten beslissen of ze de anticipatieve heffing willen betalen of niet. Geen nood, wij helpen onze klanten bij deze keuze, en zullen hen jaarlijks een voorstel terzake doen.

 

Toch hierbij reeds enkele aandachtspunten:

 

Je betaalt best wel de anticipatieve heffing als:

  • je beschikt over voldoende liquiditeiten (maw je werkkapitaal wordt niet te negatief belast met de extra belasting)
  • het risico van je vennootschap eerder klein is (als je de anticipatieve heffing betaalt, en de jaren nadien draai je veel verlies, riskeer je belasting voor niets betaald te hebben)
  • je financieel afhankelijk bent van regelmatige dividenduitkeringen
  • je op korte termijn een liquidatie van je vennootschap overweegt
  • je structuur van je vennootschap(s)groep stabiel is en er op korte termijn geen structurele wijzigingen te verwachten zijn (vb inbreng in holding, verkoop aan derden, …)

 

Je betaalt beter geen anticipatieve heffing als:

  • je onvoldoende liquiditeiten hebt (extra belastingen drukken dan op je werkkapitaal en maken het ondernemen moeilijker)
  • je een groot ondernemersrisico hebt (je riskeert immers teveel belasting te betalen)
  • je aandelen in een holding zitten (enkel voor aandelen die een privépersoon aanhoudt is de anticipatieve heffing zinvol)
  • je geen voorstander van dividenduitkeringen bent en je nog vele jaren wil voortwerken alvorens te liquideren

 

Uiteraard blijft het beste advies je middellange en lange termijn plannen met je externe accountant te bespreken en hem advies te vragen over de financiële mogelijkheden en gevolgen van de te maken keuzes!
Tot slot hopen wij dat de wetgever stopt met regeltjes te maken die de ondernemers keuzes oplegt die zonder glazen bol niet verstandig te maken zijn. Zulke wetgeving maakt van het ondernemen een kansspel… hetgeen het niet zou mogen zijn!